1.
Saç ekimi nedir?
Saç ekimi operasyonları, bölgesel ya da tamamen saç dökülmesi veya saç kaybı yaşayan kişilere sunulan, kalıcı bir çözüm yoludur. Saç kaybının var olduğu alanlara, kişinin sağlıklı saç köklerinin nakledilmesiyle gerçekleşen bu mikrocerrahi yönteminde, hasta kalıcı olarak sağlıklı saçlara kavuşmuş olacaktır. Saç ekimi operasyonları tamamen kişiye özel planlanır ve hastanın istekleri doğrultusunda sonuç almaya yönelik çalışmalar yapılır. Saç ekimi operasyonlarında genellikle kişinin ense bölgesindeki sağlıklı saç kökleri alınarak, saç kaybının yaşandığı bölgeye açılan kanallar sayesinde nakledilir. Ense bölgesinde yeterli sağlıklı saç kökü bulunmaması halinde ise kişinin kolları ya da sağlıklı kıl kökü içeren başka bir bölgeden nakil işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlemde en temel amaç; baş bölgesinde ekim yapılan alanın oldukça doğal ve sağlıklı görünmesidir. Saç ekimi operasyonu, kişinin konforunu ve günlük hayatını pek etkilemese de, cerrahi bir müdahale olduğu için mutlaka saç ekimi alanında uzman hekim ve kadrosu tarafından, hastane ortamında gerçekleştirilmelidir. Kendi içinde farklı yöntemler barındıran saç ekimi operasyonunuz için hekimimizle istişare ederek, kendiniz için en uygun yöntemi belirleyebilir, uzman kadromuz ile güvenli şekilde operasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
2.
Saç ekimi operasyonu için uygun aday mıyım?
Saç ekimi operasyonları oran olarak bakıldığında erkekler tarafından daha fazla tercih edilen bir yöntem olsa da; 18 yaşını doldurmuş ve fiziksel gelişimini tamamlamış, herhangi bir sebeple saç kaybı yaşayan ve saç ekimi operasyonuna engel teşkil edebilecek herhangi bir hastalığı bulunmayan ayrıca donör sahasında yeterli sağlıklı saç folikülü bulunan tüm kadın ve erkeklere uygulanabilir. Bilinenin aksine saç ekimi operasyonları sadece doğal saç kayıpları için değil; çeşitli hastalıklar sonucunda oluşan saç dökülmeleri, yara izleri, yanık izleri ve ameliyat/dikiş izleri sebebiyle meydana gelen saç kayıplarında da başarıyla uygulanmaktadır.
3.
Saç ekimi operasyonunda ne tür yöntemler kullanılıyor?
Hızla ilerleyen saç ekimi teknolojisi, günümüzde bize pek çok yöntem ile saç ekimi operasyonlarını gerçekleştirmemiz için imkân sağlarken, kullanılacak yöntemlerde belirleyici unsur olarak kişinin saç derisi analizi oldukça önemlidir. Saç ekimi operasyonlarında kullanılan yöntemler arasındaki en önemli fark, operasyon sonrası işlem yapılan alanda iz kalıp kalmayacağıdır. Bazı yöntemlerde nakil işlemi açılan mikro kanallar sayesinde gerçekleştirildiği için hiç iz kalmazken, bazı yöntemlerde işlem sonrasında uygulamanın yapıldığı bölgede oldukça hafif bir iz kalabilir. Kullanılan yöntemlerin hepsi kalıcı olarak sağlıklı saç köklerini kişiye sunsa da, uygulanacak yönteme kişinin saç derisinin analizinden sonra saç ekimi alanında uzman olan hekim ile hastanın isteklerine göre karar verilmektedir.
4.
Operasyon aşamasındaki süreç nasıl işler?
Saç ekimi operasyonuna başlarken ilk adım, hijyeni sağlamaktır. Hasta operasyon için hastanemize geldiğinde gerekli tetkik ve muayeneleri tamamlandıktan sonra kendisine hastanemiz tarafından verilen kıyafetleri giyer ve operasyon alanına alınır. Ekim yapılacak bölge ve greftlerin alınacağı donör bölgelerin dezenfeksiyon işlemleri tamamlandıktan sonra bu bölgeleri uyuşturmak amacıyla anestezi enjekte edilir. Oldukça hızlı şekilde etkisinin gösteren anestezinin ardından sırasıyla greft toplama, alınan greftlerin yerleştirilmesi için kanal açma ve ekim işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamaları detaylı inceleyecek olursak:
4.1. Greft Toplama İşlemi
Saç ekimi operasyonlarında, genellikle hastanın ense bölgesinde bulunan sağlıklı saç köklerinden faydalanılır ancak ense bölgesinde yeterli sağlıklı saç kökü bulunmaması halinde işlem için kişinin kolları ya da sağlıklı kıl kökü içeren farklı bölgeleri donör bölge olarak kullanılabilir. Greft toplama aşamasında, saç ekimi operasyonu öncesinde hekimlerimiz tarafından yapılan detaylı muayenede belirlenen donör sahasında bulunan sağlıklı saç/kıl kökleri, doğallığın bozulmayacağı şekilde çok ince uçlu kalem ya da diğer mikrocerrahi aletleri yardımıyla toplanır, ekim aşamasına kadar uygun koşullarda muhafaza edilir.
4.2. Kanal Açma İşlemi
Toplanan greftler, yine daha önce yapılan muayenede belirlendiği düzeyde kişinin saç yüzeyine yerleştirilmelidir. Kanal açma aşamasında, greftlerin her birine uygun şekilde oldukça ince uçlu mikrocerrahi aletleri ile minik saç kökü yuvaları açılır.
4.3. Saç Ekimi İşlemi
Greft toplama aşamasında da bahsettiğimiz gibi doğal görünümü bozmadan toplanılan donör bölgeden toplanan greftler, yine aynı şekilde doğal görünümü bozmadan ekilmelidir. Saç ekimi aşamasında doğallığı koruyabilmek için hem ekilen saç miktarı hem de doğal saçların çıkış yönüne göre ekim yapmak oldukça önemlidir. Kanal açma aşamasında uygun koşullarda bekletilen doğal saç kökleri, saç ekimi aşamasında teker teker açılan kanallara mikrocerrahi aletleri kullanılarak yerleştirilir. Saç ekimi operasyonları, tüm saç köklerine teker teker işlem uygulandığı için genellikle 4-6 saat arasında sürecektir. İşleme başlarken uygulanan anestezi sayesinde kişinin bilinci açık olur fakat herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi sağlanır. Operasyon sonrasında kişi genellikle ilk gece hastanede istirahat etmelidir. Ertesi gün ilk yıkama işlemi gerçekleştikten sonra taburcu olabilir.
5.
Hangi bölgeler donör bölge olarak seçilebilir?
Saç ekiminde genellikle donör bölge olarak ense bölgesi kullanılsa da; kulak başı ve arkası, kol, çene altı, omuz, bacak ve göğüs kısmından da sağlıklı saç/kıl kökleri elde edilerek saç ekimi operasyonunda verici olarak kabul edilebilir. Donör sahada bulunan saç/kıl kökleri, bulundukları sahanın doğallığını bozmayacak şekilde mikrocerrahi aletleri yardımıyla greft toplama alanında uzman olan hekimimiz tarafından toplanır. Saç ekimi işlemlerinde, donör sahası olarak sadece bir alanın yeterli olmaması halinde aynı anda diğer donör sahalarından da sağlıklı saç folükülleri alınarak baş bölgesine nakil işlemi gerçekleştirilir.
6.
Saç ekimi operasyonu sırasında bilincim açık oluyor mu? İşlem sırasında herhangi bir acı hisseder miyim?
Saç ekimi operasyonlarında, hastaların avantaj olarak gördükleri noktalardan biri olan lokal anestezi kullanılır. Operasyona başlarken uygulanan lokal anestezi sayesinde, hasta herhangi bir acı hissetmediği gibi tüm operasyon sürecinde de bilinci açık olacaktır.
7.
Saç ekimi operasyonu için en önemli unsur nedir?
Saç ekimi operasyonu genellikle küçük bir estetik müdahale gibi görünse de ciddi bir cerrahi operasyondur ve bu bağlamda dikkat ettiğimiz en önemli unsur hastanın işlem sırasında ve sonrasında güvenli bir süreç yaşamış olmasıdır. Saç ekimi operasyonunda riskleri en aza indirmek için hasta ile yeterli bilgi alışverişi, operasyon için gerekli muayene ve tetkiklerin tam anlamıyla tamamlanması oldukça önemli olduğu gibi operasyonun da uygun koşullarda hastane ortamında gerçekleşmesi gerekir. Saç ekimi operasyonları konusunda iyi bir eğitim almış ve deneyimli plastik cerrahlarımız ile uygun koşullarda gerçekleştirilen operasyonlarda ekilen saç köklerinin yerleştirildikleri bölgede hızlıca büyümesi ve sağlıklı görünmesi mümkündür.
8.
Saç ekimi operasyonu sonrası hastane istirahat süreci
Saç ekimi operasyonunu takip eden ilk gece genellikle kişi hastanemizde misafir edilir, bu süreçte hasta düzenli aralıklarla kontrol edilir ve gerekliyse ağrı kesici uygulanabilir. Söz edilen hastanede kalma sürecinde en önemli nokta; ertesi gün ekim yapılan bölgenin, alanında uzman olan sağlık çalışanlarımız tarafından ilk yıkama işleminin yapılmasıdır. Yıkama işleminde, saç ekimi operasyonunu takip eden belli bir süreç içinde hastanın, baş bölgesini nasıl yıkayacağı ve nelere dikkat etmesi gerektiği detaylıca anlatılarak işlem tamamlanır ve hasta taburcu edilir. Saç ekimi işleminin devam eden olağan sürecinde, işlem yapılan bölgede kabuklanma meydana gelir. Kabuklanmayı en aza indirebilmek adına hekimimizin önerdiği şampuanlar kullanılarak, önerdiği periyotta yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir
9.
Saç ekimi operasyonu sonrasında dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Saç ekimi operasyonu sonrası kişilerin daha sağlıklı bir süreç geçirebilmesi ve saç ekimi operasyonunun verimliliğinin arttırılabilmesi açısından dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Saç ekimi operasyonu tamamen kişiye özel bir operasyon olduğu için operasyon sonrası hekimlerimiz tarafından, hastalarımıza önerilen durumlar farklılık gösterebilmektedir. Yine de bu unsurları genel olarak incelemek gerekirse, ilk olarak operasyon sonrası hekimimizin önerdiği süreç boyunca hastamız, baş bölgesini güneş ışınlarından, kaşımaktan ve darbeden yani dışarıdan gelebilecek herhangi bir müdahaleden korumalıdır. Ayrıca operasyon sonrasında hekimimiz tarafından kullanılması önerilen tüm ilaç ve vitaminler, hekimimizin önerdiği periyotta düzenli olarak alınmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise baş bölgesini yıkama işleminde hekimlerimizin önerdiği şampuan ve serumların önerilen periyotta kullanımıdır. Saç ekimi operasyonları genellikle kişinin günlük hayatını pek etkilemeyen operasyonlar olsa da hekimlerimizin önerilerini dikkate almak, operasyon ile elde edilen saç köklerinizin daha iyi beslenmesini ve daha sağlıklı görünmesini sağlayacak önemli noktalardır.
10.
Saç ekimi operasyonu sonrası ekilen saçlar dökülür mü?
Saç ekimi işleminin olağan sürecinde geçici bir dökülme evresi yaşanır. Ekim işlemini takip eden birkaç hafta içerisinde ekilen saçlar dökülür, dökülen bu saçlar 3-4 aylık süreçte tekrar çıkacak ve saç kökleri karakterlerini koruyarak kalıcı olacaktır. Ancak bazı kişilerde, ilerleyen zamanlarda ekim yapılan bölgede bulunan doğal saçlar dökülebilir ve saç yoğunluğunda azalma yaşanabilir, buna bağlı olarak ilerleyen dönemlerde tekrar saç ekimi operasyonu planlanabilir.
11.
Saç ekimi operasyonuyla sahip olduğum saçlar doğal görünür mü?
Saç ekimi operasyonlarında en temel amaçlarımızdan biri operasyon sonrası hastalarımıza tamamen doğal ve sağlıklı saçlar sunabilmektir. Bu noktada öne çıkan unsurlar doğru hekim tercihidir. Saç ekimi operasyonundan sonra devam eden ilk haftalarda saç dökülmesi yaşanır, daha sonra dökülen saçlar yeniden sağlıklı olarak çıkar. Geçici dökülme denen bu evre sona erdikten sonra hekimlerimizin kullandığı yöntemler sayesinde doğal ve sağlıklı saçlarınız ile hayatınıza devam edebilirsiniz.
12.
Saç çizgisi nasıl belirlenir?
Kişiye özel anatomik bir hat olan saç çizgisi, alın dokusunun bitip saç dokusunun başladığı alanda doğal saç sınırına göre belirlenen bir çizgidir. Saç çizgisi belirlenirken alın kasına dikkat edilerek ve mimik kaslarına zarar vermeden karar vermek hastayı memnun edecek durumlardan biridir. Geniş alına sahip ya da saçların iki yanı oldukça boş olan kişilerde de alın kasına dokunulmadan kişinin istediği saç çizgisi şekline uygun ekim yapılabilmektedir
13.
Saç ekimi uygulamasının bilinçsiz yapılmasının sonuçları neler olabilir?
Tıpkı tüm tıbbi işlemlerde olduğu gibi saç ekimi operasyonlarında da uygun koşullarda gerçekleştirilmediğinde bazı riskler ile karşılaşılabilir. Komplikasyon riskini en aza indirebilmek adına operasyon mutlaka hastane ortamında gerçekleştirilmeli, işlemi yapacak olan hekim ve kadrosu saç ekimi operasyonu alanında eğitimli ve tecrübeli olmalıdır.
14.
Doğal saç kaybı neden olur?
Genetik kodlama, saç kaybının en önemli nedenlerinden biri olmasına karşın; ilerleyen yaş, çeşitli tıbbi rahatsızlıklar ve/veya travmatik yaralanmalar da saç kaybına yol açabilen diğer sebeplerdir. Saç ekiminde uzman olan hekimimiz ile gerçekleşecek muayene sonucunda saç kaybı teşhisi konulduktan sonra donör sahada bulunan yeterli sağlıklı saç kökü kullanılarak başarılı bir saç ekim operasyonu gerçekleştirilir. Donör sahası olarak sadece kafa derisi değil; kaş, bıyık, sakal ya da kol gibi vücutta bulunan sağlıklı kıl kökleri de saç ekimi için kullanılabilmektedir.
15.
Saç ekimi estetik bir işlem midir yoksa tıbbi bir operasyon mudur?
Saç ekimi operasyonu ciddi bir tıbbi müdahale olmasına karşın hastalar genellikle bu işlemi estetik amaçlara hitap ettiği için tercih ederler. Saç ekimi operasyon süreci her ne kadar tıbbi koşullara uygun şekilde ilerlese de sonuç bazlı bakıldığında estetik yönü daha ağır bastığı için bu operasyonları her iki grupta da ele alabiliriz.
16.
Saç ekimi operasyonu sonrasında PRP yaptırmak zorunda mıyım?
PRP yani Platelet rich plasma yöntemi, kişinin vücudundan az miktar kan alındıktan sonra alınan bu kanın özel bir işlem ile plazmasının ayrıştırılması ve vücuda enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Elde edilen plazma, “platelet” denilen hücreler yönünden bakıldığında oldukça zengindir. Plateletlerin vücuttaki temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olduğu için içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde yara iyileşmesinde önemli role sahiptir. PRP; saç dökülmesinden, cilt gençleştirmeye, ağrı tedavisinden, ortopedik pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Saç ekimi operasyonu sonrasında iyileşme sürecini daha kaliteli hale getirebilmek, kişinin baş bölgesinde oluşan yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak ve ekilen greftlerin daha daha hızlı büyümesine olanak sağlamak için PRP tedavisini, saç ekimi operasyonu sonrasında uygulamak oldukça faydalıdır.